Sistem GPS Tracker ialah peranti yang digunakan untuk mengesan lokasi kenderaan. Peranti ini biasanya dipasang di dalam kenderaan itu sendiri, tetapi sesetengah syarikat menawarkan unit luaran yang dipasang pada bahagian luar kereta. Sistem ini menggunakan teknologi satelit kedudukan global (GPS) untuk menentukan di mana kenderaan itu berada. Sistem pengesan kenderaan boleh memberikan maklumat terperinci tentang keberadaan pemandu, termasuk kelajuan, arah, lokasi dan juga masa tidak bergerak.

Sistem GPS Tracker in sangat berguna untuk pelbagai kegunaan. Sebagai contoh, anda mungkin ingin tahu berapa lama seseorang menghabiskan masa memandu di sekitar bandar tanpa benar-benar pergi ke mana-mana. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk mengira jarak yang dipandu, bahan api yang digunakan, jejak karbon, dll. Selain itu, sistem GPS Tracker boleh membantu pegawai penguatkuasa undang-undang mencari kereta curi.

Sistem GPS Tracker sudah pun terjual di pasaran untuk sekian lamanya, tetapi sebelum ini, harganya agak mahal dan sukar untuk dipasang. Kemunculan teknologi GPS terbaharu telah menjadikannya lebih mudah dan murah untuk memasang sistem ini. Sesetengah kenderaan disertakan dengan penerima GPS sudah dipasang sedia, manakala yang lain memerlukan unit yang perlu dipasang sendiri. Di Terminal Tracker, kami menyediakan satu set sistem GPS Tracker terbaik di Malaysia.

Berikut adalah beberapa kelebihan sistem pengesan kenderaan di Malaysia

1. Kurangkan kos

Bagi yang mempunyai syarikat yang menggunakan kenderaan untuk urusan perniagaan, kos bahan api adalah salah satu perbelanjaan terbesar bagi syarikat pengangkutan. Malah, ia menduduki tempat kedua selepas senarai gaji antara perbelanjaan operasi utama. Dengan teknologi GPS, pengurus kenderaan boleh memantau tingkah laku pemandu dan meningkatkan prestasi keseluruhan.

Kos bahan api boleh diminimumkan dengan mengurangkan kelajuan dan tingkah laku pemanduan buruk seperti pecutan yang deras yang mengurangkan kecekapan bahan api. Pemandu juga boleh dipantau untuk memastikan mereka mengambil laluan paling efisien ke tempat kerja. Jika anda mendapati bahawa pemandu anda menyimpang daripada norma, anda boleh menyediakan makluman untuk memberitahu anda apabila mereka tersasar terlalu jauh dari laluan. Dengan cara ini, anda boleh mengambil tindakan dengan cepat untuk menangani isu tersebut.

Syarikat juga boleh menjimatkan wang dengan menetapkan sekatan berdasarkan masa tentang tempat pemandu anda boleh melakukan perjalanan pada waktu tertentu dalam sehari. Sebagai contoh, syarikat boleh mengehadkan pemandu anda untuk melakukan perjalanan dalam jarak 50km dari pejabat semasa lalu lintas waktu sibuk.

2. Meningkatkan produktiviti

Dengan sistem GPS Tracker, syarikat boleh memantau aktiviti pemandu dan memastikan kenderaan digunakan dengan berkesan. Dengan memantau di mana pemandu menghabiskan sebahagian besar masa mereka, syarikat dapat memahami dengan lebih baik berapa banyak masa dan bahan api yang terbuang memandu tempat yang tidak sepatutnya. Maklumat ini boleh membantu pengurus menambah baik laluan dan mengurangkan waktu terbiar, sekaligus menjimatkan masa dan wang.

3. Pencegahan dan pemulihan kecurian

Kenderaan dan peralatan adalah sebahagian daripada aset anda yang paling berharga. Mereka mewakili antara aset berharga syarikat anda. Anda ingin memastikan bahawa pekerja anda mematuhi prosedur keselamatan semasa memandu dan ditinggalkan di tempat yang sepatutnya. Tetapi apa yang berlaku apabila seseorang mencuri kenderaan atau peralatan anda?

Apabila anda memasang penjejakan GPS, anda boleh melihat dengan serta-merta di mana kenderaan dan peralatan anda berada. Ini membantu anda menjejaki aset dan memastikan ia dikendalikan dalam parameter yang anda tetapkan.

Jika kenderaan dicuri, anda boleh segera memaklumkan agensi penguatkuasaan undang-undang dan memberitahu syarikat insurans anda. Penjejakan lokasi membolehkan polis mengesan kenderaan yang hilang dan mengembalikannya kepada anda.

Di Terminal Tracker, kami menawarkan teknologi GPS tracker terkini dan perkhidmatan pelanggan yang pasti memuaskan hati anda. Kami menjamin bahawa produk kami akan membantu anda menjimatkan wang dan meningkatkan produktiviti operasi perniagaan anda. Kini sudah tiba masanya untuk anda mencuba sendiri sistem Terminal Tracker, penyedia sistem GPS Tracker terbaik Malaysia!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share

Copyright © 2022 Terminal Tracker. All rights reserved.

Digital Marketing Malaysia by Jom.com.my